Om tornsmedjan

Tornsmedjan ligger på Gustavsviks gamla varv vid Ångermanälvens mynning. Från början var byggnaden en transformatorstation till varvet. En period har det även fungerat som förvaringsutrymme för brandmateriel.

Jag flyttade hit till byn 1991 och har gått och tittat på byggnaden och dess tynande tillvaro under många år. Under 2010 började så sakteliga arbetet med att ställa i ordning en smedja där. Det första var ren städning- fåglarna fick flytta ut och skottandet av ca 30-års fågelträck tog vid. Dörrarna renoverades och nya fönster tillverkades efter originalen.  Arbetet har bedrivits som en lekfull fritidssysselsättning medans min huvudsakliga yrkesgärning har varit att driva Järnakademiens smidesutbildning inne i Kramfors. 2011 tändes ässjan för första  gången. 2014 reparerades taket med min fantastiska granne, Johnny Eneroths och min dotter Martas hjälp. Nu är smedjan i full gång.

Om mig

Jag utbildade mig inom smide på Stenebyskolan. 1991 drog jag vidare till Tidaholm där smide med Bengt Hammarroth tog vid under några månader.  Vintern 1991 gick flytten till Ångermanland där smide blev den huvudsakliga sysselsättningen.  Smide är väldigt brett och du kan arbeta med alla möjliga föremål och inriktningar.  Sedan 2006 har jag arbetat med utbildning inom smide på heltid.  Favoritobjekt i smide har alltid varit gravvårdar.  Från och med nu kommer jag att smida i Tornsmedjan kombinerat med mitt arbete på Järnakademien.

Tanken att mitt smide kan förmedla en kontemplativ känsla, vara en symbol för åminnelse av någon saknad ger mitt arbete mening.  Under åren har jag också  besökt många kyrkogårdar, läst allt jag kan och håller idag föreläsningar om historiskt smide på våra kyrkogårdar och annorstädes.